Vse se začne z registracijo domene.

Prosto domeno lahko registrirate v nekaj enostavnih korakih. Jo že imate? Prenesite domeno na Gigaspark.

Oglejte si cenik domen, domene v akciji ali informacije whois.

Zakaj registrirati domeno pri Gigasparku?

Gigaspark nudi širok izbor domenskih končnic. Registriramo vam lahko preko 600 končnic domen. Smo pooblaščeni registrar .SI domen in med največjimi 10 registrarji domen v Sloveniji.

upravljanje domene

Enostavno upravljanje domene

Nudimo enostaven in uporabniku prijazen uporabniški vmesnik za samostojno upravljanje domene. Vse funkcionalnosti so avtomatizirane, zato ste pri svojem delu hitri in učinkoviti.

Že ob registraciji domene, poleg domene, prejmete veliko brezplačnih storitev kot npr. brezplačno gostovanje z 10MB prostora. Če potrebujete kratko predstavitev vaše dejavnosti, vam ni potrebno najemati paketa gostovanja.

Brezplačno vključeno

Samostojno upravljanje

Pregled nad domenami vam je na voljo v preglednem uporabniškem vmesniku. Domeno lahko v celoti upravljate samostojno, brez našega posredovanja.

Elektronski naslovi

Ustvarite e-poštni naslov na novi domeni in uporabite našo brezplačno posredovanje e-pošte na vaš obstoječi e-naslov, kot so na primer Gmail, Yahoo ali Hotmail.

10MB prostora

Vsaka registracija domene vključuje brezplačno gostovanje 10MB. Če ste novi na spletu, lahko izkoristite to ponudbo in vašo domeno gostujete brezplačno.

DNS servis

Vse domene, ki so registrirane pri nas, imajo na voljo brezplačno DNS gostovanje. To pomeni, da lahko domeno usmerite na poljuben strežnik preko DNS zapisov.

Zasebnost na internetu je pomembna stvar.

Vlade, podjetja, in bivše punce lahko izkoriščajo uporabo vaših osebnih podatkov za zlobne namene. Morda.

Če ste lastnik domene, je obvezno pri registraciji domene vpisati podatke o lastniku, kot so naslov, telefonska številka in e-poštni naslov, v javni register domen. Te podatke lahko nato kdorkoli preveri v javno dostopni Whois bazi.

Lahko se zavarujete in pri registraciji domene izberete zaščito identitete in s tem vaši osebni podatki ne bodo javno dostopni.

Samo za
€ 3,00 / leto

Kako izbrati dobro ime domene?

1. Izberite unikatno ime

Izberite unikatno ime domene s katero boste prepoznani na spletu. Uporabite iskalnike kot je Google in poiščite, če se željeno ime že uporablja za kako drugo spletno stran. Če se, poskusite nekoliko spremeniti ime. Prav tako ni priporočljivo izbirati izpeljank iz imena drugih domen. Vaša domena mora biti jasno prepoznavna s svojim imenom in se ločiti od ostalih.

2. Zbirajte ideje

Izberite vsaj 5 besed ali fraz, ki opisujejo ključno dejavnost vaše spletne strani. Zapišite jih, nato kombinirajte vrstni red besed, da boste ustvarili možna imena domen. Izberite tisto, ki zveni dobro in si jo je lahko za zapomniti. Ne bojte se vprašati prijateljev, kako jim zveni. To je enostavna pomoč pri izbiri dobrega imena domene.

3. Naj bo ime domene enostavno za tipkanje

Če morate nekomu črkovati vaše ime domene več kot dvakrat, da si jo je zapisal, potem to ni dobro ime domene. Držite se enostavnosti, da si bo vsak lahko zapomnil vaše ime in ga zlahka vpisal v iskalnik brskalnika. Zakaj je enostavnost pomembna? Ker ne želite, da bi se vaši obiskovalci prevečkrat zatipkali pri vpisovanju domene in bili preusmerjeni na drugo spletno stran ali stran vašega konkurenta. Primer je podjetje Flickr.com, ustanovljeno leta 2005. Štiri leta kasneje, je podjetje za veliko vsoto denarja kupilo še domeno Flicker.com, saj so izgubljali veliko obiska zaradi napačnega vpisovanja domene.

4. Preverite najprej na končnico .COM

Tržni delež .COM domen na spletu je več kot 75%. Še vedno je najbolj zaželjena končnica pri izbiri in je najenostavnejša za zapomniti. Če domena ni na voljo, najprej poskusite še vaše drugo ime domene, šele na to drugo končnico. V primeru da ciljate na določeno skupino obiskovalcev, lahko poleg generične domene izbirate tudi med državnimi domenami kot so .SI.

5. Domeni naredite stilsko preobrazbo

Vaša domena bo vaša prepoznavna znamka na spletu. Nekatera imena govorijo sama zase. Ko slišite ime domene, veste kaj lahko pričakujete na spletni strani. Nove domene potrebujejo stilsko preobrazbo, da jo ljudje povežejo z njeno dejavnostjo.

6. Krajše je vedno boljše

Če izbirate med daljšo in krajšo verzijo domene, potem izberite krajše ime domene. Če domene ne morete sestaviti iz ene besede (kar je dandanes že kar izziv), potem poskusite dodati še eno, največ dve besedi. Kombinacija dveh besed v večini primerov zveni povsem enostavno. Na primer FaceBook.com ali LifeHacker.com. Odsvetujemo uporabo kratic ali okrajšav. Ljudje si jih ne bodo zapomnili, razen če niso res zelo poznane.

7. Ne uporabljajte pomišljajev, izogibajte se številkam

Številke in pomišljaji (predvsem pomišljaji) pozvročajo zmedo pri tipkanju domene. Izogibajte se jim, če niso nujno potrebni pri vaši izbiri. Če beseda lahko nadomesti številke, je to običajno boljša izbira.

8. Bodite pozorni na trende

Karkoli ima opravka s trendom, bo tako kot je običajno za trend, sčasoma zbledelo. Dobro se je držati klasičnih imen, ki se lahko primejo več generacij in niso vezana na krajše časovno obdobje. Kaj je trendovsko ime ali ne, je včasih stvar stvar osebne presoje, vendar vam bodo pogosto prijatelji znali jasno povedati, katero ime se jim zdi bolj obetavno.

9. Vzljubite svoje ime domene

Morda zveni čudno, ampak morate biti povsem prepričani, da imate radi svoje ime domene. Ko ga izberete, naj bodo pred domeno leta prihodnosti. Če boste kasneje želeli spremeniti ime domene, boste izgubili čas, denar, znamko in pozicijo v iskalnikih. Zato priporočamo, da že na začetku izberete dobro ime domene, ki ga nameravate uporabljati dolgoročno.

10. Preverite socialna omrežja

Preden registrirate željeno ime domene, je vedno dobra ideja, da preverite tudi socialna omrežja, če kdo že uporablja podobno ime. Da bi razločili vaše ime domene in zgradili znamko, se je dobro ločiti od ostalih imen. Prav tako želite, da je vaše ime na socialnem omrežju pod vašim novim imenom dosegljivo. Na primer, preverite facebook.com/vašadomena, twitter.com/vašadomena - in jih seveda prav tako rezervirajte.

Pogosta vprašanja

Domena je vaš spletni naslov. Spletni naslov je način, kako vas obiskovalci najdejo na internetu. Spletne strani se nahajajo na strežnikih in domene so usmerjene na strežnike. Vsaka domena je unikatna in na ta način spletni strežnik ve, kam usmeriti obiskovalca. Proste domene lahko najdete preko obrazca na vrhu te strani.

Vsak strežnik na internetu ima svoj IP naslov. A ker si ljudje lažje zapomnimo imena kot številke, si za svoje spletno mesto registriramo domeno, pod katerim si nas ljudje lažje zapomnijo. Domena je sestavljena iz končnice (vrhnje domene) in vašega imena, ki si ga izberete skupaj s končnico. Ko se nekdo želi povezati na vašo spletno stran, v brskalnik vpiše ime vaše domene, ta pa obiskovalca preko DNS strežnikov usmeri na ustrezen IP naslov, kjer se nahaja vaša spletna stran.

Običajna domena ima naslov oblike www.domena.si. Vendar si lahko pred domeno izberete tudi poljubno drugačno ime in nanjo namestite željeno vsebino. Na primer: portal.domena.si ali blog.domena.si. Poddomene si lahko ustvarite brezplačno.

Ko izbirate ime domene, je pomembno tudi katero končnico izberete. Obstaja zelo veliko domenskih končnic. Najpogostejše so: .com, .net, .org, v Sloveniji pa tudi .si. Od vseh končnic je daleč najpogostejša končnica .com. Če želite preveriti, ali je neka domena prosta, to enostavno preverite preko obrazca na vrhu te strani. V letu 2015 je krovna organizacija ICANN dodala še veliko novih, bolj specifičnih domenskih končnic, kot so .photography, .restaurant, .shop, .lol ali .love. Različne končnice ustrezajo različnim potrebam in ciljni publiki.

Cene domen se razlikujejo glede na končnico domene. Ceno določa upravljalec končnice. Pri Gigasparku nudimo ugodne cene domen, za prvo leto po akcijskih cenah. Vsak mesec so v teku račlične akcije z znižano ceno domen. Oglejte si aktualen cenik domen.

Domena lahko vključuje do 63 znakov in ti znaki so lahko črke a-z, številke 0-9 in vezaj. Vezaj ne more biti prvi ali zadnji znak domene. Domena ne more vsebovati podčrtajev, klicajev ali drugih posebnih znakov. Lahko pa vsebuje posebne črke v abecedi, kot so č,š,ž v Sloveniji. Domene niso občutljive na velike in male črke.

Seveda, registrirate lahko poljubno mnogo število domen. Lastnik domen lahko svobodno upravlja s svojimi domenami. Pri Gigasparku lahko povsem samostojno upravljate z domenami, brez našega posredovanja. Smo vam pa vedno na voljo za pomoč pri upravljanju vaše domene.

Domena kot taka ne vključuje nobenih dodatnih storitev. Gre le za ime, ki ga registrirate in pod katerim ste prepoznavni na internetu. Vendar pri Gigasparku želimo biti boljši od drugih, zato vam že pri sami registraciji domene nudimo (1) DNS strežnike, s katerimi lahko upravljate domeno, (2) 10 MB prostora na strežniku, ter (3) elektronske predale za preusmeritev epošte na vaš obstoječ elektronski naslov, kot je na primer Gmail ali Hotmail. Vse tri storitve nudimo brezplačno.

Izbrati dobro ime domene je ključnega pomena. Na tej strani vam ponujamo nekaj dobrih nasvetov, ki jim lahko sledite pri izbiri vašega imena domene. Pri imenu domene se ozirajte najprej na .com domeno, nato pa lahko pomislite še ostale proste končnice.

Vaša domena je vaša last. In če želite, lahko domeno tudi prodate. Obstaja veliko ljudi, ki se ukvarja samo s preprodajo domen. Prenos domene z enega lastnika na drugega, je enostaven postopek in je v celoti pod vašim nadzorom. Lastnik domene sproži postopek zamenjave lastniških podatkov preko uporabniškega vmesnika. Nato pa morata obstoječi in novi lastnik preko svojega emaila potrditi, da se z zamenjavo strinjata. In nato je domena prepisana na novega lastnika.

Kadarkoli registrirate domeno, morate vpisati podatke o lastniku. Ti podatki so vidni vsakomur, ki želi preveriti, kdo je lastnik domene. Na ta način se lahko ljudje obrnejo na vas, če vas želijo kontaktirati. Podobno kot v telefonskem imeniku, pa lahko podatki o lastniku domene ostanejo skriti, če jih ne želite deliti z drugimi. Ta storitev je plačljiva in jo lahko naročite pri registraciji domene. Pri tem je potrebno opozoriti, da je podatke možno skriti pri generičnih domenah, medtem ko podatkov večinoma ni možno skriti pri nacionalnih končnicah domen, kot na primer .si.

Socialno omrežje