Začasno nedelovanje storitev vrhnjega registrarja Gransy

14.09.2020


Dne, 14.9. od 8. ure dalje, so nedosegljive storitve brezplačnega DNS servisa in brezplačnega spletnega gostovanja, ki jih nudimo v sodelovanju z našim vrhnjim registrarjem Gransy. Vse plačljive storitve, ki jih nudimo na infrastrukturi Gigaspark delujejo nemoteno. 

Vrhnji registrar sporoča, da ima opravka z obsežnim izpadom vseh sistemov zaradi prefinjenega kibernetskega napada. Danes, 15.9., so uspeli restavrirati svoje sistemske strežnike za spletno stran in epoštni servis. Prav tako so uspeli restavrirati DNS servis, ki najbolj vpliva na uporabnike Gigasparka. Po naših preverjanjih ti še vedno ne delujejo v celoti in je potrebno počakati, da se vsi dns zapisi osvežijo.

Dne, 15.9. do 12. ure je vrhnji registrar javil, da je uspešno zagnal registracijski portal za upravljanje z domenami in API vmesnik. Upravljanje z vašimi domenami preko Gigaspark vmesnika ponovno deluje!

Istočasno ugotavljamo, da DNS strežniki še vedno niso dosegljivi, zato smo v Gigasparku kot začasno rešitev vzpostavili DNS servis na naši infrastrukturi, kamor dodamo vašo domeno v primeru nedelovanja. Pošljite nam sporočilo na naš podporni center in vam bomo vzpostavili domeno v delujoče stanje.

Kako je s lastniškimi podatki domen? Registrar Gransy sporoča, da ni znakov, ki bi kazali na krajo podatkovne baze. Baza registracije domen je ostala celovita in nedotaknjena.

Dne, 16.9. ob 9h je registrar objavil, da DNS servis deluje v celoti. V primeru, da imate težavo z dosegljivostjo vaše domene, nas o tem obvestite in bomo vam bomo priskočili na pomoč.

Žal še ne deluje dostop do brezplačnega gostovanja 10 MB ter preusmeritev e-pošte, ki jo zagotavlja registrar.

Dne, 17.9. registrar sporoča, da restavrira podatke spletnega strežnika, na katerem nudi brezplačno gostovanje. Sklepamo, da bodo vaše enostsavne spletne strani ponovno delovale tekom današnjega dne.

Dne, 21.9. registrar sporoča, da so bili DNS strežniki prestavljeni iz začasnih strežnikov na končno lokacijo in delujejo v celoti. Vse domene Gigaspark uporabnikov, ki gostujejo na DNS strežnikih ns1-ns4.gigaspark.com so od ponedeljka polno operativne.

Registrar Gransy je čez vikend objavil nekoliko daljše obvestilo o tem kaj se je pravzaprav zgodilo. Glede na to, da se na internetu pojavljajo špekulacije pojasnjujejo sledeče:
- Avtorizacijske kode domen (auth id), so dinamično generirane in niso shranjene v njihovih bazah. Zaradi tega do teh kod preko odtujitve baze ni mogoče priti.
- Nobena baza e-poštnih računov ni bila odtujena, tako da ne more priti do zlorabe elektronskih predalov.
- Ko bodo zaključili z restavracijo strežnikov, bo na njihovih straneh objavljeno celotno poročilo o dogajanju. Povezava na celotno poročilo.

Dne, 22.9. Gigaspark pri registrarju Gransy koristi storitve registracije domen, DNS strežnikov in brezplačnega gostovanja 10MB. Kljub temu, da delovanje na nekaterih drugih strežnikih (na katere niso vezani Gigaspark uporabniki) še odpravljajo, ugotavljamo, da vse storitve, ki jih koristijo uporabniki Gigaspark, delujejo v celoti.

Zahvaljujemo se vam za potrpežljivost in sodelovanje v prvih dneh po izpadu servisov in se vam zahvaljujemo za zaupanje. Še naprej se bomo trudili, da vam bomo zagotavljali kvalitetne storitve in prijazno podporo.


Socialno omrežje